Dersin Adı | Kabinde Genel Servis Usulleri |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
SHKH 204 | Bahar | 2 | 2 | 3 | 5 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Zorunlu | |||||
Dersin Düzeyi | Ön Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Kabinde genel servis usüllerini ve servis ekipmanları hakkında bilgi vermek ve bunlarla ilgili uygulama yapmak amaçlanmaktadır. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | İkram, kabinde servis ekipmanları ve usulleri |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | X |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Yolcu Memnuniyeti – Hizmet Ve Hizmetin Boyutları- Kabin Ekiplerinin Davranış Standartları - Beden Dili Ve Etkin İletişim - Yolcu Odaklı Hizmet Anlayışı - Özel İlgi Gösterilmesi Gereken Yolcular | Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:1 |
2 | Uçuşta Servis - Servis Hazırlığı - Servis Yapılırken Dikkat Edilecek Hususlar - İkramın Yolcular Üzerindeki Etkileri | Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:1 |
3 | İkramin Planlanmasindaki Ana Faktörler- uçuşun gerçekleştirildiği hattın profili-uçuş süresi-seferin kalkış ve varış saatleri-yolcu profile-beslenme alışkanlıkları- uçak tipi ve ikram yükleme noktası | Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:1 |
4 | İkram Malzemeleri - İkram Malzemelerinin Korunması - Yükleme Ve Teslimat Esnasında Dikkat Edilecek Hususlar - Uçuş Öncesi Galley Hazirliği Ve Kontrolü | Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:2 |
5 | Aperitif İçkiler - İçecek Servisi Kuralları - İçki Kategorileri | Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:2 |
6 | Aperitif İçkiler - İçecek Servisi Kuralları - İçki Kategorileri | Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:2 |
7 | Ara sınav | |
8 | Özel Yemekler | Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:3 |
9 | İÇ HAT Y/C SERVİSİ – B/C SERVİSİ | Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:3 |
10 | DIŞ HAT Y/C SERVİSİ – B/C SERVİSİ | Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:3 |
11 | Sunum | |
12 | Sunum | |
13 | Sunum | |
14 | Sunum | |
15 | GENEL DEĞERLENDİRME | Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm: Modül Değelendirme |
16 | Final | Ders materyalleri |
Ders Kitabı | |
Önerilen Okumalar/Materyaller |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | 1 | 10 |
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 30 |
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 50 | |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 50 | |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 2 | 32 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | |||
Portfolyo | |||
Ödev | |||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 7 | |
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | 7 | ||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 10 | |
Final Sınavı | 1 | 10 | |
Toplam | 91 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Havayolu işletmesinin yönetim sistemleri ve işleyiş prensipleri ile ulusal ve uluslararası mevzuat bilgisine sahip olmak | X | ||||
2 | Temel havacılık terminolojisi, uçuş teorisi/aerodinamik ve meteoroloji konularında temel bilgi sahibi olmak | X | ||||
3 | Kabin ekibi üyesinin görev/sorumlulukları, havacılıkta standart operasyon kuralları ve emniyet/güvenlik kavramları hakkında bilgi sahibi olmak | X | ||||
4 | Havacılıkta ilkyardım konusunda doğru ve etkin müdahalenin önemini kavrayarak ilkyardım uygulamalarını yapabilmek | X | ||||
5 | Tehlikeli madde taşımacılığı ile ilgili ve uçuş operasyonlarında oluşabilecek tüm acil durumlarda hayatta kalabilme teknikleri, kalabalığın kontrolü ve yönetimi metotları hususunda sorumluluklarını kavrayarak hızlı ve doğru müdahale edebilmek | X | ||||
6 | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurabilmek, bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk almak, eleştiriye açık, yapıcı ve özgüven sahibi olmak, etkin ve verimli çalışmak | X | ||||
7 | Diksiyon ve anons teknikleri konusunda bilgi sahibi olmak | X | ||||
8 | Havacılıkta insan faktörü, çevre, toplum, sağlık koşullarının etkileri, insan performansının limitleri ve kaynakların etkin kullanımının önemini kavrayabilmek | X | ||||
9 | Dünya coğrafyası ve kültürleri konularında temel bilgiye sahip olmak | X | ||||
10 | Genel görünüm ve kişisel bakımın önemini kavrayarak nezaket ve görgü kuralları çerçevesinde yolcu servis sunumunu gerçekleştirebilmek | X | ||||
11 | Bir yabancı dili kullanarak sivil havacılıkta kabin hizmetleri alanı ile ilgili bilgileri izlemek ve meslektaşları ile ileitişim kurmak | X |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest