DERS TANITIM BİLGİLERİ


Dersin Adı
Kabinde Genel Servis Usulleri
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
SHKH 204
Bahar
2
2
3
5
Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Ön Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Kabinde genel servis usüllerini ve servis ekipmanları hakkında bilgi vermek ve bunlarla ilgili uygulama yapmak amaçlanmaktadır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Kabinde yapılan servis şekillerini ve servis için gerekli ikram ve kırtasiye malzemelerini öğrenebilecek
  • Serviste dikkat edilmesi gereken usulleri kavramayabilecek
  • Uçuş sınıfları arasındaki farkları ve uygun ikram çeşidini öğrenebilecek
  • İçecek ve yiyecek ikramı konusunda pratik beceriye sahip olabilecek
  • Günün saatlerine göre servis şekline karar verebilecek
Ders Tanımı İkram, kabinde servis ekipmanları ve usulleri
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Yolcu Memnuniyeti – Hizmet Ve Hizmetin Boyutları- Kabin Ekiplerinin Davranış Standartları - Beden Dili Ve Etkin İletişim - Yolcu Odaklı Hizmet Anlayışı - Özel İlgi Gösterilmesi Gereken Yolcular Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:1
2 Uçuşta Servis - Servis Hazırlığı - Servis Yapılırken Dikkat Edilecek Hususlar - İkramın Yolcular Üzerindeki Etkileri Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:1
3 İkramin Planlanmasindaki Ana Faktörler- uçuşun gerçekleştirildiği hattın profili-uçuş süresi-seferin kalkış ve varış saatleri-yolcu profile-beslenme alışkanlıkları- uçak tipi ve ikram yükleme noktası Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:1
4 İkram Malzemeleri - İkram Malzemelerinin Korunması - Yükleme Ve Teslimat Esnasında Dikkat Edilecek Hususlar - Uçuş Öncesi Galley Hazirliği Ve Kontrolü Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:2
5 Aperitif İçkiler - İçecek Servisi Kuralları - İçki Kategorileri Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:2
6 Aperitif İçkiler - İçecek Servisi Kuralları - İçki Kategorileri Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:2
7 Ara sınav
8 Özel Yemekler Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:3
9 İÇ HAT Y/C SERVİSİ – B/C SERVİSİ Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:3
10 DIŞ HAT Y/C SERVİSİ – B/C SERVİSİ Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm:3
11 Sunum
12 Sunum
13 Sunum
14 Sunum
15 GENEL DEĞERLENDİRME Megep, Yiyecek İçecek Hizmetleri Uçakta Servis. (2007). Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara. Bölüm: Modül Değelendirme
16 Final Ders materyalleri
Ders Kitabı
Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
10
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
30
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
20
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
50
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
50
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
Sınıf Dışı Ders Çalışması
16
2
32
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
7
Proje
Seminer/Çalıştay
7
Sözlü Sınav
Ara Sınavlar
1
10
Final Sınavı
1
10
    Toplam
91

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Havayolu işletmesinin yönetim sistemleri ve işleyiş prensipleri ile ulusal ve uluslararası mevzuat bilgisine sahip olmak

X
2

Temel havacılık terminolojisi, uçuş teorisi/aerodinamik ve meteoroloji konularında temel bilgi sahibi olmak

X
3

Kabin ekibi üyesinin görev/sorumlulukları, havacılıkta standart operasyon kuralları ve emniyet/güvenlik kavramları hakkında bilgi sahibi olmak

X
4

Havacılıkta ilkyardım konusunda doğru ve etkin müdahalenin önemini kavrayarak ilkyardım uygulamalarını yapabilmek

X
5

Tehlikeli madde taşımacılığı ile ilgili ve uçuş operasyonlarında oluşabilecek tüm acil durumlarda hayatta kalabilme teknikleri, kalabalığın kontrolü ve yönetimi metotları hususunda sorumluluklarını kavrayarak hızlı ve doğru müdahale edebilmek

X
6

Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurabilmek, bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk almak, eleştiriye açık, yapıcı ve özgüven sahibi olmak, etkin ve verimli çalışmak

X
7

Diksiyon ve anons teknikleri konusunda bilgi sahibi olmak

X
8

Havacılıkta insan faktörü, çevre, toplum, sağlık koşullarının etkileri, insan performansının limitleri ve kaynakların etkin kullanımının önemini kavrayabilmek

X
9

Dünya coğrafyası ve kültürleri konularında temel bilgiye sahip olmak

X
10

Genel görünüm ve kişisel bakımın önemini kavrayarak nezaket ve görgü kuralları çerçevesinde yolcu servis sunumunu gerçekleştirebilmek

X
11

Bir yabancı dili kullanarak sivil havacılıkta kabin hizmetleri alanı ile ilgili bilgileri izlemek ve meslektaşları ile ileitişim kurmak

X

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest